Bezpłatna konferencja dla rolników
W środę 27 listopada 2024 r. w godz. 9:00 - 13:30, Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu organizuje bezpłatną konferencję w formie webinarium pn.: „Przetwórstwo żywności w ramach RHD: Nowe technologie produkcji i ich wpływ na jakość i bezpieczeństwo produktu”. Konferencja skierowana jest przede wszystkim do rolników, producentów i przetwórców żywności, mieszkańców obszarów wiejskich, a także do instytucji mogących udzielać wsparcia w zakresie rozwoju i wdrażania nowych metod produkcji.
Konferencja
pt.: Przetwórstwo żywności w ramach RHD: Nowe technologie produkcji i ich wpływ na
jakość i bezpieczeństwo produktu
27 listopada 2024 r. godz. 9:00
PROGRAM KONFERENCJI:
09:00 – 09:05 Powitanie uczestników i otwarcie konferencji dr Justyna Winiarska – Dyrektor Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Poznaniu
09:05 – 09:15 Omówienie celu i zakresu webinarium Patryk Chabasiński – Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu dr hab. Dariusz Lisiak, prof. IBPRS-PIB – Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego - Państwowy Instytut Badawczy
09:15 – 10:15 Rolniczy handel detaliczny – podstawowe informacje i przepisy prawne Patryk Chabasiński – Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu
10:15 – 10:45 Pozyskiwanie olejów tłoczonych z różnych nasion oleistych na prasach ślimakowych w gospodarstwach rolnych dr Sylwia Onacik-Gür – Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego - Państwowy Instytut Badawczy
10:45 – 11:15 Parametry jakościowe stosowane w handlu ziarnem zbóż dr Anna Szafrańska – Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego - Państwowy Instytut Badawczy
11:15 – 11:30 Przerwa
11:30 – 12:00 Bezpieczeństwo zdrowotne produkcji żywności fermentowanej dr Beata Bartodziejska – Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego - Państwowy Instytut Badawczy
12:00 – 12:30 Innowacyjne produkty mleczarskie dr Anna Okoń – Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego - Państwowy Instytut Badawczy
12:30 – 13:00 Bezpieczne przetwórstwo mięsa w małej skali dr Piotr Szymański – Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego - Państwowy Instytut Badawczy
13:00 – 13:30 Podsumowanie i zakończenie konferencji Patryk Chabasiński – Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu dr hab. Dariusz Lisiak, prof. IBPRS-PIB – Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego - Państwowy Instytut Badawcz
Serdecznie zapraszamy!